Tutkimus TEFLON-kielipelin vaikutuksista lukemisen taitoihin

Tietoa tutkimuksesta

TEFLON (Technology-Enhanced Foreign and second Language learning of Nordic languages) -hanke tutkii pelillisen harjoittelun vaikutuksia 1. ja 2. luokan oppilaiden suomen kielen taitoihin. Tutkimuksen aikana harjoitellaan vieraan kielen ääntämistä ja sanastoa Pop2Talk-oppimispeliä pelaamalla. Osa osallistuvista luokista muodostaa kontrolliryhmän, joka osallistuu pelkästään kieli- ja lukutaidon arviointeihin. Kontrolliryhmät valitaan satunnaisesti.

Harjoittelu

Viiden viikon tutkimusjakson aikana harjoitteluun käytetään aikaa kaikkiaan noin neljä tuntia (esim. 16 x 15 min). Opettaja voi jakaa käytettävän ajan myös pidempiin tuokioihin haluamallaan tavalla.

Luontevin paikka harjoittelulle on vieraan kielen oppitunti. Vieraan kielen opetuksen vähäisestä määrästä johtuen harjoittelua voi järjestää myös muina ajankohtina opettajan harkinnan mukaisesti. Harjoittelua voi toteuttaa esimerkiksi lisätehtävänä, pelivälitunneilla tai muuten opetukseen sopivalla tavalla. Viitteelliseen ohjemäärään yltäminen on tärkeää, jotta intervention vaikutuksia voidaan tutkia.

Taitojen arviointi

Ennen ja jälkeen harjoittelujakson oppilaiden kanssa suoritetaan kieli- ja lukutaidon arvioinnit. Arviointiin sisältyy mm. fonologisen tietoisuuden tehtäviä, kielellisen työmuistin tehtävä ja sanastotehtävä. Taitojen arvioinnit tehdään ViLLE-oppimisjärjestelmässä. Arviointiympäristönä ViLLEä on käytetty vuosien ajan perusopetuksen oppilaiden taitojen arviointiin matematiikassa ja lukemisessa. Esimerkkeinä tästä ovat kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun taitomittaukset sekä toiminnallisia laskutaitoja kartoittavat FUNA-arvioinnit.

Käytettävät laitteet

Tutkimukseen osallistumiseksi oppilaat tarvitsevat koulun tablettitietokoneen.

Kunnalliset IT-palvelut avustavat laitteiden käyttöönotossa.

Kirjautuminen

Tutkimukseen osallistuvalle opettajalle toimitetaan käyttäjätunnuslista ja ohje oppimisympäristöihin kirjautumiseen.

Tietojen kerääminen ja käsittely

Tutkimuksessa kerätään ja käsitellään henkilötietoja ennalta määritellyin tavoin. Osallistujalta kerätään nimi, syntymäaika sekä joitakin tietoja kielitaustasta ja kielen kehityksestä. Lisäksi huoltajalta kerätään nimi ja yhteystieto.